Heb je stress als je naar je werk gaat?

stress50% van de werkenden heeft stress op zondagavond en ‘de blues’ op maandagochtend
Ongeveer 50% van de Nederlandse beroepsbevolking ervaart zondagavond gevoelens van onrust en stress. Dat kot omdat ze de maandagochtend weer naar hun werk moeten. Voor veel mensen is hun baan een bron van spanning. Nu de zomervakantie er voor de meesten van ons weer opzit komt die spanning weer terug.

Veel van onze behoeften worden niet vervuld op de werkvloer
Ieder mens heeft behoeften. Het is belangrijk voor ons welzijn dat onze behoeften zoveel mogelijk worden ingevuld. Bij behoeften die op het werk van belang zijn kun je denken aan: waardering, verdieping, verbinding, efficiëntie of plezier. Als deze behoeften (er zijn er nog veel meer) niet worden ingevuld voelen mensen zich onprettig op hun werk.

Dit leidt tot stress
Als dat ongemakkelijke gevoel lang aanhoudt ontstaat er stress. Het is niet meer leuk om naar je werk te gaan, je voelt je onvervuld en hebt moeite om er helemaal voor te gaan. Uiteindelijk leidt dit tot stress als je alleen al aan je werk denkt.

Stress over het werk kost ons heel veel
Ziekte en verzuim zijn een enorme kostenpost voor bedrijven en de samenleving. Werknemers nemen emotioneel ontslag, zetten zich minder in, worden ziek of zoeken ander werk. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die ontstaan als de behoeften van werknemers niet of te weinig worden vervuld.

Het is belangrijk om je behoeftes kenbaar te maken op je werk
Zelf heb ik veel lest gehad van stress op mijn werk. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om je behoeften kenbaar te maken aan de mensen met wie je samenwerkt. En ook aan je leidinggevenden. Dan kun je samen zoeken naar een oplossing.

Maar dit is niet zo makkelijk
Voor veel werknemers, en ook veel leidinggevenden, is het nog niet zo makkelijk om je behoeften duidelijk te maken aan anderen. de meeste mensen hebben niet geleerd hoe ze dat efficiënt kunnen doen. Dus op zo’n manier dat er ook echt naar je geluisterd wordt. En zonder dat je bang moet zijn voor boosheid of maatregelen door je leidinggevende. Of zonder dat je werknemers gaan staken of ontslag nemen.

Je kunt je communicatie op de werkvloer verbeteren
Je kunt communiceren op een manier die het makkelijk maakt om jou boodschap over te dragen op de ander. Zodat er echt contact ontstaat. En je kunt zoeken naar oplossingen die voor jou en je hele organisatie werken. De training Klare Taal biedt daarvoor handvatten die je direct kunt gebruiken in je communicatie met je collega’s en je leidinggevende.

Laat je maandagochtend blues verdwijnen en maak je werk weer leuk
Door deel te nemen aan de training Klare Taal werk je twee dagen actief aan het verbeteren van je communicatie en je werkrelaties. Je nieuwe kennis kun je dan inzetten op je werkplek. Je zult merken dat dit een groot verschil maakt in hoe je je werk en je collega’s gaat ervaren.

Je stress op zondagavond verdwijnt en je hebt op maandag weer zin om aan de slag te gaan! Je kunt de Basistraining Klare Taal ook volgen als incompany training.

Wil je meer informatie over de basistraining? Klik dan hier

Wil je meer informatie over een incompany training? Mail me dan via welkom@empado.nl.