Het belang van objectiviteit

Het is een van de moeilijkste dingen die je in het contact met anderen kunt tegenkomen; objectief zijn. We vinden het doorgaans erg moeilijk om precies te horen wat een ander zegt. In veel gevallen zijn we bezig met luisteren naar wat we denken dat de ander zegt, of naar wat we vinden over wat een ander zegt. In onze intieme relatie vinden we dat vaak nog een beetje lastiger.

Je partner kent je erg goed en weet haarfijn wat zij of hij moet zeggen of doen om je te ergeren. En dat geldt andersom net zo goed voor jezelf. Je weet precies hoe je de ander op de kast kunt jagen.

Het kan zijn dat we zonder het te willen dingen doen of zeggen die bij de ander negatieve gevoelens oproepen. Maar het kan ook per ongeluk gebeuren. In het eerste geval ben je er waarschijnlijk op uit om een behoefte bij jezelf te bevredigen en wil je dat je partner iets voor je doet.
Alleen probeer je dat te bereiken op een manier die niet zo effectief is. In het tweede geval word jij geraakt omdat een behoefte van jou niet vervuld is. Eigenlijk maakt jouw partner maakt je ervan bewust door iets te doen of te zeggen wat jou raakt op een gebied waar al pijn zat. Je zou het kunnen zien als hulp die je krijgt aangeboden om op een dieper niveau contact met jezelf te maken.

Dat dit nog best lastig is, merk je iedere keer als je op een onvriendelijke manier reageert op iets wat een ander zegt of doet. Het is een signaal dat je geraakt bent en dat er iets aan de hand is dat graag veranderd wil worden.
In mijn communicatietrainingen voor koppels besteed ik altijd veel aandacht aan het trainen van het objectief waarnemen van wat de ander zegt. Het help om het contact tussen jou en je partner te ontdoen van negatieve emoties en mogelijk escalatie.

Vragen die je jezelf kunt stellen om objectiever te zijn, zijn bijvoorbeeld.
Wat hoor ik?
Wat zie ik?
Wat voel ik?
Wat denk ik?

Als je op die momenten objectief naar jezelf en naar je partner kunt kijken, zul je merken dat negatieve gevoelens die jullie relatie zwaar maken, veranderen en dat je milder wordt naar elkaar.