Hoe zorg je dat je altijd je zin krijgt?

Stel je voor dat iedereen met je meewerkt en met je meedenkt. Of met je meedoet als je daarom vraagt. Hoe zou het zijn als je dat voor elkaar had?

Er zijn mensen die heel veel voor elkaar krijgen bij anderen. er zijn zelfs mensen die anderen dingen kunnen laten doen waar ze niet helemaal achter staan. Straatverkopers hebben daar bijvoorbeeld talent voor. Maar ook zij krijgen regelmatig “Nee” te horen.

Het is onmogelijk om altijd je zin te krijgen
Dat geldt voor ons allemaal. We krijgen allemaal weleens “Nee” te horen op een verzoek of een eis. Dat vind ik meestal niet prettig. Daarom probeer ik zoveel mogelijk om wèl mijn zin te krijgen. De beste manier die ik daarvoor ken is door te zoeken naar een win-win situatie voor mij en de ander. Zo haal ik het maximale uit een situatie.

Je kunt leren het maximale uit situaties te halen
De beste manier om het maximale uit een situatie te halen is door te onderzoeken waarom jij in een bepaalde situatie heel graag een bepaalde uitkomst wilt hebben.

Empathie is het toverwoord daarbij
Empatisch naar jezelf luisteren doe je door jezelf af te vragen welempathyquote-300x263ke behoeften je wil vervullen met de uitkomst die je voor ogen hebt. Je krijgt de beste resultaten als je daarbij zonder oordeel naar jezelf luistert.

Wacht even: zonder oordeel? Dat is niet makkelijk. Hou maar eens een dag lang bij hoe vaak je een oordeel hebt over jezelf. Je zult waarschijnlijk merken dat je veel oordelen velt over wat je denkt, doet en zegt.

Empathie kun je leren toepassen
Als je leert empathisch te luisteren naar jezelf en anderen, verbeter je de uitkomst van onderhandelingen en keuzeprocessen enorm. Je krijgt vaker voor elkaar wat je graag wilt. Maar belangrijker vind ik dat je leert dat het resultaat niet het belangrijkste is. Het gaat er vooral om dat je elkaar begrijpt. En dan ontstaat er vanzelf een win-win situatie.

In mijn trainingen “Klare Taal“ leer je win-win situatie creëren
Wil je leren hoe je van iedere situatie een win-win situatie kunt maken? Neem dan deel aan mijn basistraining Klare Taal, op 12 en 13 september. Meer informatie daarover vind je hier.