Hoe zorg je ervoor dat je meer ruimte krijgt?

ruimteVeel mensen vinden het moeilijk om ruimte te nemen voor zichzelf
Ze zijn geneigd om veel te doen voor anderen en vergeten daarbij om zichzelf af te vragen wat ze zelf willen. Het gevolg is dat je veel van je tijd bezig bent met dingen doen voor een ander waar je misschien niet zoveel zin in hebt. Je hebt geleerd je tijd op te offeren voor anderen. Voorbeelden zijn: het bezoeken van een verjaardag, terwijl je daar geen zin in hebt, of werk blijven doen dat je niet meer inspireert. Of dat je steeds veel doet om een je partner te helpen terwijl je liever tijd zou besteden aan iets anders

We hebben geleerd dat anderen belangrijker zijn dan wijzelf
In onze opvoeding hebben we geleerd dat het belangrijk is te gehoorzamen en te doen war anderen willen. Ook als we daar eigenlijk geen zin in hebben. Hierdoor leren we de dat andere mensen belangrijker zijn dan wijzelf. Als je dat doet, geef je teveel ruimte aan anderen. er blijft dan te weinig over voor jezelf.

Dit zorgt voor frustratie en conflicten
Als je anderen belangrijker maakt dan jezelf levert dat frustratie op. Je komt te weinig toe aan jezelf, aan de dingen die je het liefst doet. je hebt dan een conflict met jezelf. mensen die dit vaak doen vinden het moeilijk om aan te geven dat ze ruimte en tijd voor zichzelf willen. Al ze dat doen, doen ze het meestal als het water ze aan de lippen staat. Dan reageren ze boos of geërgerd. En dat zorgt voor conflicten

Conflicten kosten veel energie en zijn slecht voor de harmonie in je relaties
Bovendien is het niet zeker dat het conflict ook echt wordt opgelost als je reageert op het moment dat je emmer overloopt. Meestal kan de persoon met je wie je in gesprek bent dan moeilijk naar je luisteren. Uiteindelijk verstoort dit de harmonie in je relaties met anderen.

Je kunt je grenzen bewaken zonder dat je conflicten nodig hebt
Daarvoor is allereerst nodig dat je jezelf bewust bent van de momenten waarop je teveel ruimte aan anderen geeft. Als je dat herkent dan kun je jezelf aanleren om voordat je die ruimte aan een ander geeft, je af te vragen of je dit nu echt wilt. Bijvoorbeeld omdat je de behoefte hebt om bij te dragen aan het geluk van die ander. En misschien je andere behoeftes; bijvoorbeeld rust of plezier die niet worden vervuld als je nu iets voor de ander doet.

Als je dit helder hebt kunt je dat aangeven en er met de ander over praten.

Dit is iets dat je moet oefenen
Zeker als je gewend bent om ruimte af te geven aan anderen is het nodig dat jezelf aanleert om bij jezelf na te gaan wat je wilt in bepaalde situaties. De basistraining Klare Taal helpt je om heel helder te krijgen wat jouw wensen zijn. Bovendien leer je om dit op een verbindende manier met anderen te bespreken. Conflicten zijn dan niet nodig.

Wil je meer informatie, of jezelf aanmelden? klik dan hier.
Ik zie ernaar uit je te begroeten als deelnemer!

Hartelijke groeten,

Herman Buurman