Hoor je wat ik zeg?

Iedereen heeft er behoefte aan om gehoord te worden. Dat wat we tegen onze partner zeggen door de ander ook wordt begrepen. En het liefste hebben we dat de ander ook iets doet met wat we zeggen. Hier gaat het vaak mis. Veel mensen hebben het idee dat hun partner niet echt hoort wat ze zeggen. En dat zorgt voor frustratie, ruzies en ander ongemak.

Het is best een kunst om echt te horen wat iemand zegt. Want we horen meestal niet wat iemand tegen ons zegt, maar wat we denken dat iemand zegt. En als je iets hoort wat je niet prettig vindt, waardoor je persoonlijk geraakt wordt, is het helemaal moeilijk om nog te luisteren. Vaak merk je dat mensen die geraakt zijn door wat je zegt stoppen met luisteren. Sommigen worden boos, ze vallen je in de rede of doen andere dingen waardoor een goed gesprek nog moeilijker gevoerd kan worden.

Als je vermoed dat de ander niet meer naar je luistert, kun je gewoon vragen of zij of hij hoort wat je zegt. In mijn trainingen leer ik mensen om te vragen: “Kun je me vertellen wat je me hebt horen zeggen?”.
Dit is een voorbeeld van een handige toepassing van geweldloze communicatie. Het helpt snel, want jij ontdekt of je partner echt naar je heeft geluisterd. En als blijkt dat hij of zij niet heeft gehoord wat je zegt, kun je dat verduidelijken. Of je vraagt of je partner jou iets wil vertellen. Op die manier voel jij je meer gehoord. En je partner uiteindelijk ook.