Nooit meer met je mond vol tanden staan?

Soms zegt iemand iets tegen je waarvan je ondersteboven raakverbindende communicatiet
een opmerking die je raakt. Misschien zegt iemand iets onvriendelijks of maakt iemand een onbedoelde pijnlijk opmerking.
zo’n opmerking kan je pijn doen of allerlei andere emoties bij je losmaken.

Het is dan moeilijk om iets terug te zeggen
emoties kunnen zo sterk zijn dat je van de kaart raakt. Je weet dan niet wat je terug kunt zeggen of wat je kunt doen. Je voelt je overweldigt en je staat met je mond vol tanden.

Vaak bedenk je pas later wat je had kunnen zeggen
Voor mij gold dat in ieder geval. Vaak bedacht ik pas ’s avonds in bed (nadat ik een tijdje wakker had gelegen) wat ik had willen zeggen in reactie op een opmerking die me raakte. Misschien herken je dat wel bij jezelf. Dat je pas geruime tijd nadat er iets tegen je werd gezegd in staat was een passend antwoord te bedenken

Maar dan is het te laat
En dat is jammer. Wat je loopt langer dan nodig is rond met een vervelend gevoel. En misschien geef je jezelf daar ook nog voor op je kop. En dat maakt het meestal niet beter.

Het kost je ook veel energie die je waarschijnlijk liever aan iets anders besteedt.

Het kan ook anders
zou het niet veel fijner zijn als je sneller kunt aangeven wat het met je doet als iemand iets onaangenaams tegen je zegt? En als je er niet van ondersteboven raakt als het gebeurt? En als je rustig kunt blijven en de ander kunt uitleggen hoe dit voor je is en wat je anders wilt?

En dat kun je leren
Tijdens de basistraining Klare Taal leer je omgaan met situaties waarin je niet goed weet hoe je kunt reageren. Je leert om het contact aan te gaan en duidelijk te maken wat je voelt en wat he graag anders zou willen.
Je leert dat op zo’n manier te doen dat anderen je goed begrijpen. En meestal zijn ze dan ook bereid om hun gedrag aan te passen.

En jij staat nooit meer met je mond vol tanden!

Wil je meedoen of meer informatie?

Kijk dan op: https://empado.nl/klare-taal-basisstraining/