Wie boos is heeft altijd gelijk

Het is echt zo: wie boos is heeft altijd gelijk. Je moet dan wel weten dat je daarbij niet moet kijken naar waarom die persoon boos is. In plaats daarvan accepteer je de boosheid als een gegeven. Dus los van de vraag of het terecht is dat de persoon boos is. Misschien vraag je je nu af hoed dat kan helpen om je relatie te verbeteren. Dat leg ik je uit.

Boosheid is een doodnormale menselijke emotie. Er is niks mis mee als jij en je partner af en toe (of langere tijd) boos zijn op elkaar. Maar de valkuil waar je dan in kunt stappen, is dat je de strijd aangaat over de vraag waarom je partner boos is. Je probeert dan gelijk te krijgen. Het effect daarvan is dat je partner boos blijft, of nog bozer wordt. Want zij of hij wil ook graag gehoord worden.

Als het je lukt om iemands boosheid los te koppelen van de vraag of hij of zij gelijk heeft over de reden van de boosheid, ontstaat er acceptatie. En dat zorgt ervoor dat je met elkaar in gesprek kunt over de oorzaak van de boosheid.

Het is trouwens niet altijd makkelijk om de boosheid van je partner te accepteren. Want als je partner boos op je is, kan dat allerlei emoties bij je losmaken, waardoor je juĂ­st slechter kunt luisteren. In mijn communicatietraining voor koppels kun je leren hoe je dit kunt doen.