Wijsheid is Doen

Vaak hoor ik van cliënten dat ze gefrustreerd zijn omdat ze al zo vaak aan een thema hebben gewerkt en ervan balen dat het na al die tijd nog niet is opgelost. En dat begrijp ik. Het is knap vermoeiend om jarenlang, soms een leven lang, met je hoofd tegen dezelfde muur aan te lopen. En ik vind het ook logisch dat je dan denkt dat er niets verandert.

Verandering kan snel gaan of langzaam. In mijn praktijk stuur ik meestal aan op snelle verandering, dat past het beste bij me. Maar in de meeste gevallen is verandering een traag proces. Het gaat met vallen en opstaan. Je hebt vaak tijd nodig om een nieuw inzicht te verwerken en het vraagt nog meer van je om nieuwe kennis ook toe te passen.

De reden dat we die tijd nemen heeft te maken met angst voor het onbekende, en op een dieper niveau (als je het mij vraagt) met angst voor de dood.

Als we ons laten leiden door onze angst stellen we het veranderingsproces uit omdat we ergens, diep van binnen of heel bewust, nog niet durven. De frustratie die veel mensen vervolgens ervaren, omdat ze te langzaam of helemaal niet veranderen, leidt af en komt ook wel goed uit. Want zolang je gefrustreerd bent over het gebrek aan verandering in jezelf, ben je niet aan het veranderen. Maar dat wilde je ook niet omdat je bang was.

Laatst zag ik de film “Peacefull Warrior”. De film doet een beetje denken aan karate kid, maar dan een stukje spiritueler. Een van de dingen die de “meester” tegen zijn leerling zegt in die film is “Wijsheid is doen”. En ik geloof dat dat een grote waarheid is. Door te doen wat we weten dat juist is en wat nodig is, groeien we. En dan groeien de mensen om ons heen met ons mee. Door niet te doen wat nodig en juist is, verstarren we.

Angst hoort erbij en het is prima om de tijd te nemen om je veranderingsprocessen door te maken. En misschien helpt het daarbij om af en toe tegen jezelf te zeggen “Wijsheid is doen”.

Hartelijke groeten,

Herman

By the way: 22 en 23 april kun je deelnemen aan de basistraining Klare Taal/ Verbindende communicatie. Kijk hier voor meer informatie!